VUC Sønderborg

 
 

VUC Syds afdeling i Sønderborg, har til huse i en bevaringsværdig, tidligere folkeskole fra 1937. Skolen ligger på en prominent placering, centralt i byen, men de fysiske rammer var efterhånden blevet for snævre og utidssvarende. Da man gerne ville beholde den gode placering midt i byen, udskrev man i 2009 en arkitektkonkurrence, med henblik på at fordoble skolens arealer.
Med et forslag, hvor en markant udvidelse på unik vis kobler sig på det eksisterende byggeri, og de tilsammen skaber en dynamisk symbiose og en ny helhed, blev ZENI arkitekter kåret som vinder af konkurrencen, og ved udgangen af 2011 blev det nye uddannelsescenter taget i brug.
Den nye tilbygning underkaster sig arkitektonisk helt bevidst ikke stilen fra 1937, men giver i stedet et moderne modspil. Ved at tilpasse sig skalaen, samt benytte tegllameller i samme nuancer som de eksisterende facader, er der skabt en overbevisende sammenhæng mellem nyt og gammelt.
Indvendigt er skolen slet ikke til at kende. Den gamle skole med lukkede klasselokaler, organiseret rundt om en mørk aula, er erstattet af et lyst og åbent læringsmiljø, der emmer af aktivitet.
Skolen er et opgør med de traditionelle undervisningsformer, og er i overensstemmelse med VUC Syds lærings-principper indrettet med forskellige miljøer, med fokus på åbenhed, gruppearbejde og dialog. Hver etage er derfor indrettet med så få lukkede lokaler som muligt, og med en åben, fleksibel planløsning. Ved hjælp af gennemarbejdede inventarløsninger er der skabt indbydende, varierede læringsmiljøer, der imødekommer kursisternes individuelle behov.

VINDER AF SØNDERBORG KOMMUNES ARKITEKTURPRIS 2012
VINDER AF ÅRETS BYGGERI 2012  —  
Læs artikel her


Type: Undervisning

STATUS: Indviet 2011

Størrelse: Ombyg: ca 2.400 m2 - Nybyg: ca 2.200 m2

Kunde: VUC Syd

Samarbejdspartnere: COWI

Lokation: Sønderborg